Valtider

Inlägget har tidigare publicerats som kolumn i tidningen Östnyland 20.10.2020

======

Vi får dagligen läsa nyheter om presidentvalet i USA. Valet är onekligen spännande och vi kommer säkert att få se en massa intressanta vändningar både innan valet och innan dess resultat är klart.

Det har också varit intressant att försöka förstå det amerikanska valsättet, som avviker mycket från vårt. Valsystemet är från en tid då det inte fanns något befolkningsregister, då ingen egentligen ens visste vem som bodde i USA. Systemet har stora svagheter i modern tid och för en europé ter det sig ganska konstigt att den som får flest röster inte alltid blir vald.

Kandidatfältet i USA är också intressantare än i de allra flesta andra länder. Den sittande presidentens uttalanden och tankar ger nästan dagligen material för nyhetsrapporteringen. Många i vårt land är ganska väl informerade om det amerikanska presidentvalet. Bra så.

Som tidigare aktiv kommunalpolitiker är jag besviken på att det kommande kommunalvalet inte verkar intressera vare sig medier eller allmänheten. Kanske det är för tidigt, valet går ju av stapeln först i april. Det är nästan på dagen ett halvt år till valdagen.

Det amerikanska presidentvalet påverkar säkert världen på många sätt. Ändå kommer resultatet i kommunalvalet att påverka vår vardag och vår omgivning mycket mera än något presidentval i något land, inklusive vårt eget.

Alla kommuner är tvungna att prioritera sin verksamhet. Den prioriteringen utförs av de kommunala förtroendevalda. Det skulle vara rimligt att anta, att vi är intresserade av hur vården av sjuka, åldringar och barn ordnas, var våra barn går i skola, hur och var nya bostadsområden planeras och så vidare.

Det är ibland lite svårt för mig att förstå, varför det kommunala beslutsfattandet ändå inte riktigt intresserar, trots att det gäller vår närmiljö och vardag. Alla partier har svårt att hitta kandidater i kommunalvalet, särskilt i mindre kommuner.

Det gemensamma sköts alltid av någon. Förtroendeuppdrag är krävande och de kräver att man är beredd att sätta ner lite tid, det må sedan gälla väglag, föreningar, klubbar eller kommunalpolitik.

Enligt mitt sätt att se på världen är vi alla skyldiga att bära vårt strå till den gemensamma stacken. Alla måste inte bli kommunalpolitiker, man kan också donera blod, verka i den frivilliga brandkåren eller byns ungdomsförening. Det finns en uppgift för var och en.

Kommunala och andra förtroendeuppdrag kan vara tunga, det kan jag inte förneka. Liksom alla andra bördor blir den också lättare att bära om man är flera som bär. Det blir inte för mycket för någon enskild om vi alla drar lasset i vår tur. Alla kan inte bara sitta i vagnen och utgå ifrån att någon annan ställer sig för skaklarna.

Tungt och krävande? Jovisst, men kommunalpolitik är också både intressant och givande, det vet jag. Jag hoppas att du tänker efter om någon frågar om du är intresserad av att ställa upp i kommunalvalet. Tänk efter först, säg inte nej direkt. Kanske det är din tur nu?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *