Om depression

Texten nedan är en kolumn som publicerades i tidningen Landsbygdens Folk 6.2.2015
————-
————-
Vi bönder pratar ofta om maskiner. Vilka fördelar har Novan jämfört med Rapiden? Borde jag börja fundera på att byta ut elevatorn i torken? Foderblandaren skall få sig en rejäl renovering, så klarar den nog minst tre år ännu. Vi tar hand om våra maskiner. Vi pratar om våra maskiner.

Vi pratar ändå alldeles för sällan om att hålla gårdens överlägset viktigaste och värdefullaste tillgång i skick. En tillgång som har betydelse också utanför gården. En tillgång som har betydelse för samhället, för byn, för familjen. En som inte går att ersätta. Jo, jag pratar om dig. Dig själv.

Den fysiska konditionen är viktig. Dålig kondition gör att vi blir sjukare, vi faller oftare och slår oss, vi har svårare att orka under arbetstopparna. Man tänker ändå ganska sällan på ett av de största hoten med dålig fysisk kondition. Den leder lätt till dålig psykisk kondition.

Hur är det med dig? Långvarig stress? Lider du av sömnproblem? Drabbas du av obeslutsamhet? Har saker en tendens att bli ogjorda, trots goda intentioner? Undviker du sociala situationer? Har du tappat din sexlust? Har du förlorat självförtroendet? Känns det som du hade en rock av bly på dig?

Vi pratar sällan om psykisk ohälsa. Det är svårt. Vi skäms för att prata om en begynnande depression. Ändå skäms vi inte för att prata om det brutna benet. Det som gick av då du föll från taket för att du inte hade en säkerhetssele på dig. Man är oskyldig till att man drabbas av depression, i motsats till det brutna benet. Det brutna benet beror på ren och skär dumhet, inget annat. Varför upplever vi att det är lättare att erkänna sin självvalda dumhet än sin depression?

Vi måste bli bättre på att prata om depression. Skammen som oförtjänt är förknippad med depression gör att depressionen blir djupare. Den gör det svårare att söka hjälp. Det finns ingen orsak att skämmas om man drabbas av depression.

Svarade du ja på flera av mina frågor ovan? Då kan det löna sig att prata med någon om saken. Man får hjälp genom att kontakta hälsocentralen. Så gör man när man inte är frisk. Depression är inget undantag.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *