Det man sår får man skörda

Det är vårbrukstid, mycket jobb, men härligt. Många jordbrukare och jag bland dem, anser att vårbruket är den bästa delen av jordbruket. Rent logiskt borde kanske skörden vara den mest tillfredsställande delen av mitt arbete. Så är det ändå inte för mig.

Skörden är naturligtvis ett slags belöning och samtidigt utvärdering av det arbete som har utförts tidigare under säsongen. Trots det känns vårbruket bättre och ger upphov till starkare känslor. Vad kan det bero på?

För mig känns det som allt skulle vara möjligt på våren. Men det är mera än bara det. Det ligger en djupt inrotad känsla som inte går att beskriva i att veta att det snart börjar växa. Det som jag har sått kommer att ge skörd. Jag vet att jag kan producera mat. Naturen omkring mig håller på att visa sitt enorma styrkeprov. Vintern får sig på nöten och allt blir igen grönt. På några veckor knäcks vintern, naturen formligen exploderar. Fåglarnas kvitter en tidig vårmorgon kan fylla luften på ett sätt som inget annat ljud förmår.

Det är alltså med djup tillfredsställelse som jag placerar mina frön i jorden. Jag gör det med omsorg och jag överdriver inte det minsta då jag säger att jag älskar mitt arbete. Det gäller att göra det väl, för strängt taget kan det bara gå nedåt efter utförd sådd. Därefter gäller det bara att försöka bevara så mycket som möjligt till hösten.

Tidigare kände jag stor motvilja mot allt höstarbete. Numera hör det till mina favoritsysslor. Men också det hör samman med vårbruket. Då jag för ca 20 år sedan gick studentklassen i Västankvarn, brukade en av lärarna, Elof Holmström, alltid fråga vilket arbete inleder vårbruket. Så småningom lärde vi oss att det rätta svaret löd: en väl utförd höstplöjning. Jag håller kanske inte med om att det måste vara just plöjning alla gånger och på alla skiften. Däremot har jag också börjat uppleva höstbearbetningen som en del av vårbruket. Bakvänt kanske, men fullt logiskt. Målsättningen är att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett framgångsrikt vårbruk.

Under dessa dagar får jag alltså göra det jag älskar mest. Så det jag kommer att skörda.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *